Сънуват ли котките? Повечето стопани биха се заклели, че котките им

...
Сънуват ли котките? Повечето стопани биха се заклели, че котките им
Коментари Харесай

Какво сънуват котките?

Сънуват ли котките? Повечето стопани биха се заклели, че котките им сънуват. Виждали са по какъв начин потръпват с лапички, до момента в който спят, тъй че на какво друго може да се дължи. пита Nova? Звучи разумно. Само потрепването на лапите и на тялото не е безусловно знак за развой на сънуване.

И все пак…

Съществуват солидни доказателства в поддръжка на тезата, че котките сънуват.

Лошата вест е, че те не са основани на противоположна информация от четириногите (очевидно), а работят на правилото на чистата логичност. Откъде знаем, че хората фактически сънуват? Можем да приказваме и затова да потвърдим, че сънуваме. От друга страна, котките няма по какъв начин да ни опишат. Следователно остава едно нещо – да изследваме какво се случва с организма и съзнанието на индивида, до момента в който сънува, след което да забележим, доколкото е допустимо, дали същите или сходни неща се случват с котките и другите животни.

Хората и котките минават през доста подобен развой по време на съня си.

Стадий/фаза 1 (сънливост) - влизаме и излизаме в сънуване за 5-10 мин. Лесно можем да се събудим. Очите ни се движат доста постепенно и мускулната интензивност е слаба.

Стадий/фаза 2 (лек сън)  - очните ни придвижвания стопират и мозъчните ни талази се забавят. Сърдечният ни темп се забавя и телесната температура се намалява.

Стадии/фази 3 и 4 (дълбок сън)  - мудни мозъчни талази, наречени делта талази, стартират да се появяват. До фаза 4 мозъкът създава съвсем извънредно делта талази. Много мъчно е да събудиш някого през фаза 3 и 4, които общо се дефинират като бездънен сън. Няма придвижване на очите и мускулна интензивност. Хората, събудили се по време на бездънен сън, постоянно се усещат изморени и дезориентирани за няколко минути, до момента в който се разбудят.

REM-сън  - по време на етапа REM-сън дишането ни става по-бързо, нередовно и повърхностно; очите ни трептят бързо в разнообразни посоки, а мускулатурата ни е краткотрайно парализирана (звучи малко ужасно!). Сърдечният ни темп се покачва, кръвното налягане - също и е допустимо мъжете да получат ерекция. Хората са склонни да имат ясни сънища по време на тази фаза от съня. Това нормално е към 3-4 ч. сутринта.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР